Do menu
Do spisu

ARDJAN ( MAROKAŃSKIE ZŁOTO/ MIGDAŁ BERBERÓW)
Argania spinosa

Wskazania lecznicze

Przy niedoborze i braku harmonii wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, suchej skórze, egzemie, łuszczycy ...

Opis

Skład :
100% czysty tłoczony na zimno olej wysokiej jakości

Pozyskane z :
Migdałów arganowych / nasion

Drzewo arganowe, które może osiągnąć aż 15 m, należy do najstarszych drzew świata i rośnie jeszcze tylko w zach.-płd. Części Maroka między Agadir a Essaoouira. Z jego owoców pozyskuje się najcenniejszy olej Maroka- olej arganowy. Poprzez szczególne połączenie oleju i harmonijnej koncentracji różnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (>80%) używany jest nie tylko jako smaczny olej spożywczy lecz również jako znaczące uzupełnienie diety. Ponadto coraz więcej producentów kosmetyków naturalnych stosuje olej arganowy w swoich kremach, gdyż wspaniale wygładza on skórę. Drzewo arganowe może wielokrotnie w ciągu roku rodzić owoce, które są chętnie zjadane przez kozy. Orzechy zawarte w miąższu są trzykrotnie grubsze od orzechów laskowych; a z powodu twardej skorupy ciężkie do rozbicia. Zawarty wewnątrz „migdał” jest mniejszy niż pestka słonecznika. Maroko uznało, że industrializacja nie jest koniecznie najlepsza dla ludności i wsparło powstanie UCFA (Związku Kobiecych Spółdzielni Rolniczych). W tej organizacji około 22 spółdzielnie skupiające ponad 1000 kobiet troszczą się tymczasem o to, aby tradycja ręcznego tłoczenia oleju arganowego mogła być kontynuowana. Ze sprzedaży oleju utrzymuje się około 6000 członków rodzin na wsiach, dzięki czemu te rodzinne organizacje mogą istnieć, ponieważ nie ma konieczności pracy w fabrykach w miastach. Wraz z odkryciem oleju arganowego dla przemysłu kosmetycznego, jako komponentu wysokowartościowych serii pielęgnacyjnych, powstała długoterminowa podstawa popytu na produkty spółdzielni. Stale pozyskiwane środki finansowe pozwalają gminom m.in. ulepszać urządzenia sanitarne i utrzymywać szkoły. W ten sposób zapobiega się dalszemu tworzeniu pustyni. Podczas tradycyjnego ręcznego tłoczenia zebrane owoce są wyciskane wyłącznie ręcznie w wystawnym, trwającym do 24 godzin, procesie. Pochodzenie i jakość owoców arganu są przy tym zawsze znane i zapewnione. Zbieranie i obróbka owoców arganu były od zawsze domeną kobiet. Po wysuszeniu owocu jest usuwany ich miąższ włącznie z wadliwymi i zgniłymi pestkami, ponieważ mogłyby one mieć negatywny wpływ na smak oleju. Twarde pestki są rozłupywane kamieniem i powstałe w wyniku tego migdały są ręcznie mielone w kamiennym młynku. Pozyskany w ten sposób mus migdałowy zmienia się po dodaniu przegotowanej wody w papkę, która jest tak długo mieszana i ugniatana, aż z tej masy pojawi się strużka oleju. Dzięki swojemu specyficznemu składowi olej arganowy znajduje zastosowanie przede wszystkim w branży kosmetycznej, medycynie i dietetyce. Olej arganowy jest bogaty w fitosterole i witaminę E. Szczególne znaczenie dla międzynarodowych naukowców mają zawarte w oleju arganowym fitosterole. Dwa z nich, nazywane stygmasterolami, są przede wszystkim interesujące: schotenol i spinasterol. W innych olejach nie występują one wcale lub w bardzo niewielkich ilościach. W niektórych artykułach schotenol jest opisywany jako glukozyd z działaniem przeciwnowotworowym. Spinasterol działa stymulująco na komórki. Te naturalne substancje są wspaniałym środkiem redukującym wolne rodniki i wspierającym system immunologiczny.

Wspaniałe właściwości oleju arganowego w skrócie:

  • olej arganowy jest doskonałym olejem dla smakoszy
  • olej arganowy składa się w ponad 80 % z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w większości z kwasów oleinowych i linolowych
  • bardzo wysoki udział naturalnych przeciwutleniaczy do ochrony przed szkodliwymi wolnymi rodnikami jest wyjątkowy, dlatego olej jest także doskonałym suplementem zróżnicowanej diety
  • olej arganowy jest znaczącym produktem naturalnym przeciw starzeniu się ( ang. anti-aging) bez skutków ubocznych. Ważny dla kobiet i mężczyzn w średnim wieku
  • olej arganowy zapobiega wysuszaniu i starzeniu się skóry. Z tego powodu jest polecany przy problemach skórnych jak swędzenie skóry, drapanie itd.

Zalecane: 2-3 razy dziennie łyżeczka przed posiłkiem. Mocno skupione składniki oleju są cennymi przeciwutleniaczami wolnych rodników Olej arganowy nadaje się do codziennej pielęgnacji ciała, skóry i łamliwych, suchych włosów ewentualnie przy wypadaniu włosów. Właśnie dla suchej, dojrzałej i uszkodzonej skóry jest wyjątkowym kosmetykiem. Przy problemach skórnych jak oparzenie słoneczne, wysuszona skóra, drapanie, złuszczająca się i bardzo wysuszona skóra i trądzik, olej arganowy oferuje dodatkową pomoc.

Proszę zwracać uwagę na certyfikowany, czysty ekologiczny olej arganowy.

Różnica: olej arganowy odróżnia się istotnie od innych wysokowartościowych olejów np., poprzez to, że dysponuje dobrze wyważoną kombinacją kwasów oleinowych, linolowych (omega-6) w naturalnym zespoleniu. Niewielkie ilości tego, tylko w Maroko wytwarzanego oleju arganowego, nie rzadko prowadzą do tego, że na rynku napotyka się na olej arganowy, który jest mieszany z tanimi olejami. Dlatego polecamy stosować tylko certyfikowany olej arganowy.

Le-Myosotis olej arganowy jest certyfikowanym bioproduktem.

Zażywanie

Zewnętrznie ( 2-3 razy dziennie łyżeczka przed posiłkiem i wewnętrznie)

Wydrukować